2008. október 29., szerda

"Kultúrák párbeszéde"


A Külügyminisztérium és a Magyar Kultúra Alapítvány 2008. november 6-án nyitja meg a "Kultúrák párbeszéde" című XII. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivált. A rendezvényen bemutatjuk a témában született karikatúrákat és Kovács András Péter humorista rövid előadással szórakoztatja a közönséget. A rendezvényen a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A kiállítás egy ideig látható lesz a Magyar Kultúra Alapítvány épületében, és november 6. után az interneten is, ezt követően országos körútra indul. Jelenleg még folyik a tervezés, de annyi már látható, hogy 2008. decemberének első hetében Nyíregyházán, majd 2009. február 11-18. között Kecskeméten lesz kiállítva. A szervezők további településekre is szeretnék elvinni és teljes mértékben nyitottak minden megoldásra. Az Alapítvány részéről Bába Szilvia a kapcsolattartó, elérhetősége itt, vele lehet kapcsolatba lépni, ha valamilyen intézmény szeretne helyet adni a kiállításnak, vagy egy eseményt rászervezni.

"ÉGHAJLATVÁLTOZÁS ÉS AZ EU"

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára
szeretettel meghívja
2008. november 5-én 14 órakor "A Tudomány az élhető földért" című rendezvényére.
Program: "ÉGHAJLATVÁLTOZÁS ÉS AZ EU"
Előadó: Szabó Zoltán (Team Europe, Levegő munkacsoport)
Helyszín: FSZEK Központi Könyvtár, Fogadóterem, Budapest, VIII. Reviczky u.1.
A rendezvényt a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatja.

2008. október 22., szerda

Otthonunk, Európa

Az Otthonunk, Európa programsorozat célja, hogy a nyugdíjasok is bekapcsolódhassanak az EU jövőjéről szóló párbeszédbe. Játékos keretek között, de komoly tartalommal teszi lehetővé, hogy az idősebbek tudása, tapasztalata is megjelenhessen ebben a párbeszédben, véleményük eljusson az EU döntéshozóibnak az asztalára.
A program 2008 őszén indul és 2009 májusáig tart. A programban részt vehet bármely nyufdíjasklub vagy legalább öt főből álló nyugdíjas csoport. Mindössze annyit kell tenni, hogy ki kell tölteni a tájékoztató füzet 15. oldalán található regisztrációs lapotés postán elküldeni a programiroda címére.
A rendezvénysorozatról bővebben az Otthonunk, Európa honlapon lehet tájákozódni, illetve az Otthonunk Európa Programirodánál:
H-1074 Budapest, Szövetség utca 9.
Telefon: (+36 1) 210 03 26
E-mail: info@otthonunkeuropa.hu

2008. október 20., hétfő

Két éves a FSZEK web 2.0-ás tájékoztatása


2006 novemberében indult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Európai Uniós gyűjteményének a web 2.0-ás tájékoztatása. Ekkor hoztuk létre a több, mint háromszáz címből álló közösségi linkgyűjteményünket. Majd megalkottuk 2007 májusában a linkgyűjteményhez tartozó keresőmotort, 2007 júliusában indult ez a blog, ugyanebben a hónapban a wiki oldal, és 2007 decemberében az RSS gyűjtő.
Ezekről az alkalmazásokról bővebben lehet olvasni a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 2008. 9. számában a Könyvtár 2.0 a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban című cikkben, mely írás a blog szerkesztőjének a klaviatúrájából született.

Európai továbbtanulási lehetőségek a weben


Az európai felsőoktatást világszerte népszerűsítő és abban az érdeklődőket eligazító weboldalt indított az Európai Bizottság pénteken, mely 32 ország intézményeiről tartalmaz folyamatosan frissülő információkat.

Vélhetően az Egyesült Államok által régóta hatékonyan alkalmazott „agyelszívás” ellensúlyozására kezdeményezte az Európai Bizottság a Study-in-Europe.org weboldal létrehozását, mely egy széleskörű, az európai egyetemeket népszerűsítő kampány részeként indult el pénteken. Az oldal az Unió huszonhét tagállama mellett, Svájc, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Törökország egyetemei, felsőoktatási intézetei felvételi feltételeit és felvételi procedúráit, tandíjait, ösztöndíjait, igényelhető támogatási lehetőségeit és az ott meglévő tanulási környezettel kapcsolatban tartalmaz részletes, folyamatosan frissülő információkat.

A Bizottság szerint a diákoknak segítséget nyújt az oldal abban, melyik európai államban tanuljanak, melyik intézményt válasszák, mit kell tenniük, mielőtt elindulnak a tanuláshoz kiválasztott célországba és mi várja őket, amikor megérkeznek a választott kampuszba. A szolgáltatás jelenleg angolul, franciául, portugálul, spanyolul, arabul, kínaiul és oroszul érhető el.

(forrás: Bruxinfo)