2007. december 10., hétfő

Európai Unió vonatkozású feed-ek


A FSZEK Központi Könyvtár EU részlegének legújabb szolgáltatása az RSS gyűjtemény. Az RSS a rendszeresen frissülő web-alapú tartalmak közzétételére szolgáló szabvány. Felfogható a hírlevél újabb generációs változatának is. Alkalmazása lehetővé teszi, hogy weboldalak meglátogatása nélkül értesüljünk a frissen publikált információkról, továbbá, hogy egyetlen, jól rendezett, átlátható "tartalomjegyzékbe" gyűjtsük össze a különböző forrásokból származó információkat. (Bővebben a HWSW Informatikai Magazinban.)

A közel száz EU vonatkozású feed jó része három kategóriába – EU intézményei, Európai Bizottság, és magyar, illetve külföldi hírlapok EU oldalai – sorolódik. Olyan, a fenti kategóriákon kívül eső szervezetek, intézmények feed-jeit is szolgáltatjuk, mint például az OECD, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Tempus Közalapítvány, vagy a Külügyminisztérium EU vonala.

A feed-eket a Bloglines publikálja. Fontos, hogy a feed-eket a használó .opml-ként exportálni is tudja saját maga számára, vagyis megkímélődik attól, hogy újra összegyűjtse a neki tetszőket.