2008. november 24., hétfő

Legyünk tudatos vásárlók az EU-ban!

Meghívták már Önt is kirándulással egybekötött termékbemutatóra? Vett már olyan terméket, amit nem tudott kicserélni?

A Budapesti Uniós Információs Hálózat csepeli tagkönyvtára, a XXII. kerületi Sétáló utcai Szabó Ervin Könyvtár november 26-án 17 órára rendezvényt szervez "Legyünk tudatos vásárlók az EU-ban" címmel. Vendég Dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője. Téma az EU fogyasztóvédelmi politikája és az ehhez kapcsolódó dolgok. Az eseményről bővebben a könyvtár honlapján lehet olvasni.

2008. november 19., szerda

Pályázat a spanyol-belga-magyar elnökségi trió logójának megtervezésére

Spanyolország, Belgium és Magyarország közös pályázatot írt ki a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség közös logójának kialakítására. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhatnak.

Így a magyarországi kiíró, a Miniszterelnöki Hivatal a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikus Szakáról, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező és Vizuális Kommunikáció Szakáról, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Formatervező, és a Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézműves Szakáról várja a nappali tagozatos hallgatók jelentkezését.

A pályázatról bővebben az Euvonal oldalán olvashatunk. A pályázat dokumentációja a Magyarország oldalon található.

2008. november 12., szerda

Karikatúrapályázat

Az Európai Unió 2008-at a Kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. Ezzel fejezi ki, hogy tiszteletben tartja és támogatja tagországainak kulturális, nyelvi és társadalmi sokszínűségét. A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Magyar Kultúra Alapítvány ehhez kapcsolódóan karikatúra-pályázatot hirdetett magyar és külföldi alkotóknak, Kultúrák párbeszéde címmel. A pályázók egy kötött – Kultúrák közötti párbeszéd európai éve – és egy szabadon választott témában adhatták be műveiket. A pályázatra 25 ország 77 karikaturistája küldte el pályaműveit.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat a közönség 2008. november 3. és 30. között a XII. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztiválon, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában (Budapest, Szentháromság tér 6.) tekintheti meg, a kiállítás ezután vándorkiállítások keretében több hazai és európai nagyvárosban is látható lesz.

Aki nem tudja meglátogatni a kiállítást, az az interneten megnézheti, mi töb, ugyan ezen a helyen szavazhat a közönségdíjas jelölt kiválasztására. (forrás: Euvonal)

2008. november 10., hétfő

EU Közkönyvtári Konferencia, 2008

2008 november 6.-án és 7.-én a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma szervezésében újra megrendezésre került az EU közkönyvtárak éves konferenciája. A következő előadások hangzottak el.

Gyárfásné dr. Fekete Judit (KüM EU Tájékoztató Szolgálat): A KüM megvalósult és folyamatban lévő projektjei; Ramháb Mária (Katona József Könyvtár): A közkönyvtárak és a megyei könyvtárak, valamint az Europe Direct hálózat együttműködéseinek a lehetőségei; Dr. Szigeti Orsolya (KüM): A Külügyminisztérium pályázati lehetőségei; Kukity Krisztina (Partners Hungary Alapítvány): Nőkszava – az állampolgári konzultációk tapasztalatai – demokrácia technikák alkalmazása; Ruska Mónika (Mobilitas): Európai Ifjúsági Hét – tanulságok, tapasztalatok, jó gyakorlatok; Kátai-Nagy Krisztina (KüM): Eukommunikátorok kincsesbányája - Euvonal, Eupaletta és EU-s honlapok bemutatása; Miszné Mesteller Zsuzsanna (Europe Direct, Eger): EU-tanterem – nem lehet elég korán kezdeni; dr. Göncz Kinga (KüM): Magyarország külpolitikai prioritásai 2009-ben és főbb események 2008-ban, Szalai Zoltán (Európai Parlament Tájékoztatási Irodája): Európai parlamenti választások 2009 – a közkönyvtárak kapcsolódási pontjai; Neuhauser Márk (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség): Tanácsadók karnyújtásnyira – a Kistérségi Koordinációs Hálózat; dr. Szőke Péter (KüM): 2001 – a soros magyar elnökség; dr. Fóris György (Bruxinfo): Amiről az újságok nem írnak… - a Lisszaboni Szerződés megmentésének a törekvései, gazdasági világválság, globális felmelegedés; Nagy Anna (FSZEK) – Kukor Ferenc (FSZEK): A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az uniós tájékoztatásban.

"Tedd oda magad is!"

A Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység (KPSZE), az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium közös pályázatot hirdet az igazgatási partnerség keretében lebonyolított "Tedd oda magad is!" program megvalósítására a kultúrák közötti párbeszéd jó gyakorlatainak elterjesztése érdekében. A pályázatok beérkezési határideje 2008. november 19.szerda 16.00 óra.

A pályázati felhívás, a dokumentáció és további információk megtalálhatók itt és itt.