2010. február 4., csütörtök

EU képzés pedagógusoknak

A Külügyminisztérium EU Tájékoztatási Programja keretében 1996. óta megvalósult pedagógus programok folytatásáról szeretném Önöket tájékoztatni.

Az idei továbbképzési programot - melynek címe: "Európai uniós témák feldolgozása és a kulcskompetenciák fejlesztése a közoktatásban" - az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével közösen hirdette meg a Külügyminisztérium. A képzés keretében egy alkalommal kétnapos (márc. 5-6. Budapest), öt alkalommal pedig egy-egy intenzív, fél napos képzés lesz öt városban (Székesfehérvár, Pécs, Kecskemét, Budapest és Eger).

A képzés kiemelt figyelmet fordít a korszerű tanítási és tanulási módszerekre, és napjaink információs és kommunikációs technológiájának alkalmazására a tanórákon valamint a tanórán kívüli iskolai tevékenységek során.

A korábbi pedagógus-képzések résztvevői is megerősítették, hogy a könyvtárak - segédanyagok, háttér információk biztosításával - sokat tudnak segíteni az európai ismeretek oktatásában. Ezért javasoljuk olvasóinknak, hogy használják a FSZEK Központi Könyvtárának EU-s gyűjteményét, illetve a mindenki által távolról is hozzáférhető web 2.0-ás online segédleteinket. (A fenti oldalon található az Aktuális rovatban.)

A meghívó teljes szövege alant olvasható:

-----------------------------------------------------------

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kedves Kollégák!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata kezdeményezésére és finanszírozásában, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai közreműködésével ingyenes pedagógus továbbképzések indulnak Európai uniós témák feldolgozása és a kulcskompetenciák fejlesztése a közoktatásban címmel. A programsorozatot a KULTINDEX szervezi a Europe Direct hálózat és a Tempus Közalapítvány segítségével.

A képzésen elsősorban középiskolai tanárokra számítunk, képzésenként legfeljebb 70 főre. A jelentkezik számától függően lehetőséget nyújtunk egyéb oktatók, európai oktatási témák iránt érdeklődők számára is.

A résztvevők a képzés elvégzéséről oklevelet kapnak, valamint az beszámítható a kötelező pedagógus-továbbképzésbe is, mivel a képzés óraszáma meghaladja a napi 5 tanórát.

1. Félnapos képzések öt régióban

Időpont Helyszín

2010. február 15. Székesfehérvár, Fejér Megyei Önkormányzat Hivatala, 8000 Piac tér 12-
14.

2010. február 25. Pécs, Művészetek és Irodalom Háza, 7621 Széchenyi tér 7-8.

2010. március 8. Kecskemét, Katona József Könyvtár, 6000 Piaristák tere 8.

2010. március 11. Budapest, Pest Megye Önkormányzatának Hivatala, 1052, Városház u.7.

2010. március 18. Eger, Megyeháza, 3300 Kossuth. L. u. 9.

A képzések valamennyi régióban 14 órakor kezdődnek és 19 óráig tartanak, azaz a képzés időtartama 6 tanóra. A képzéseket ezúttal is Rádai Péter és Dr. Vass Vilmos vezeti.

A képzésen való részvétel ingyenes. A kávészünetek és a frissítik mellé a más településről érkezőknek útiköltség-térítést biztosítunk.

2. Kétnapos pedagógustréning Budapesten

Időpont: 2010. március 5-6., péntek-szombat

Pénteken a tréning 10 órakor kezdődik (érkezés, regisztráció 9 órától) és 18:30-ig tart.

Szombaton 8:30-kor kezdünk, a program a 14 órakor kezdődő ebéddel ér véget.

A képzés 15 tanóra.

Helyszín: Budapesti Európai Ifjúsági Központ (BEIK); 1024 Budapest, Zivatar u. 1-3.

A képzésen való részvétel ingyenes. A főétkezések és kávészünetek mellett a más településről érkezőknek előzetes regisztráció alapján kétágyas elhelyezéssel szállást és útiköltség-térítést biztosítunk. Korlátozott számban a résztvevő költségére egyágyas elhelyezést is tudunk biztosítani (6.000,-Ft/fő).

KULTINDEX Nonprofit Kft.

www.kultindex.hu


Mindkét képzéstípusban azonos témák kerülnek feldolgozásra (lásd következi bekezdés), a prezentációk mellett interaktív műhelyek keretében. A kétnapos tréning értelemszerűen több gyakorlati elemet tartalmaz és a témák nagyobb mélységben történi feldolgozására nyújt lehetőséget.

  • Mit adott nekünk az Unió a csatlakozás előtt, és az azóta eltelt 5 és fél évben?
  • Miért fontos, hogy az Uniós tartalmak jelen legyenek a pedagógiai munkánkban?
  • Milyen kulcskompetenciák fejleszthetik az Uniós tartalmak integrálásán keresztül?
  • Ki mit csinál az Unió tagországainak iskoláiban? Mit és hogyan visznek be az oktatásba?
  • Uniós ügyeink és ezek iskolai, tanórai vetületei
  • A jó uniós téma és feldolgozási lehetőségei
  • Kreatív módszertan alkalmazása uniós témák feldolgozására
  • Uniós „mindentudó”

A képzésekről további információ a www.kultindex.hu/eu2011, illetve a www.tka.hu oldalon található, valamint itt érheti el az online jelentkezési lap is.

Túljelentkezés esetén a jelentkezések beérkezési sorrendje mellett szempont a területi kiegyensúlyozottság és az, hogy a jelentkezi vett-e részt korábban hasonló képzésen.

Budapest, 2010. január 19.

Várjuk jelentkezését!

Tisztelettel:

Zongor Attila

ügyvezeti

KULTINDEX Nonprofit Kft.

www.kultindex.hu