2008. szeptember 30., kedd

Magyar nyelvű EurActiv újra!


Újra használható az EurActiv magyar nyelvű oldala. Az EurActiv.hu az Európai Uniós folyamatokat bemutató, a Közösség politikai életét magyar kontextusba helyező, hazánkban egyedülálló weboldal. Az Uniós híreket számos európai országban, eltérő nyelveken megjelentető EurActiv Hálózat tagjaként, az EurActiv.hu hiteles hírforrásként tájékoztatja olvasóit mindarról, amit az EU-ról tudni érdemes - olvashatjuk az oldalon.
Az Euractiv.hu gazdasági, külpolitikai, belügyi és parlamenti hírek mellett bő háttéranyagot is kínál. Lehetőség nyílik egyszerű és összetett keresésre. Egy-egy hírhez kapcsolódó cikkeket és médiaanyagot nyújt. Természetesen a főbb témákból RSS is kérhető.
Mind a diákoknak, mind az újságíróknak és minden Európai Unió iránt érdeklődőnek nagy hasznára válik a hírportál "forgatása".

Idén is megrendezésre kerül a TézEUsz 2011 diákverseny


A 2011. első félévi magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében a Külügyminisztérium és az EUvonal ismét megrendezi a TézEUsz tanulmányi diákkonferenciát és versenyt, Göncz Kinga külügyminiszter védnökségével. A verseny során a magyar és a külföldi felsőoktatásban tanuló magyar diákok összeurópai kérdésekben fejthetik ki véleményüket. A legkiválóbb pályázatot beadó diákok külföldi szakmai úton vehetnek részt és pénzjutalomban részesülnek.
Idén a következő témkörökben lehet elkészíteni a dolgozatokat: Az EU közös energiapolitikája, Közös uniós agrárpolitika és élelmiszerbiztonság, Globalizáció és a világkereskedelem liberalizációja, Bel- és igazságügyi együttműködés az Európai Unióban.
A pályamunkákat 2008. október 27. (hétfő), 12 órára kell beküldeni a következő e-mail címre: tezeusz2011@euvonal.hu
Bővebbeket az Euvonal oldalán lehet olvasni, itt.

2008. szeptember 19., péntek

Elindult az Európai Parlament tv csatornája

2008. szeptember 17-én kezdte meg adását az Europarltv, az Európai Parlament webtévéadása. Ettől kezdve minden internettel rendelkező figyelemmel kísérheti az EP életéről szóló, rendszeresen frissülő programkínálatot.
A műsor az EU összes hivatalos nyelvén használható. Egyszerre négy csatorna működik: az egyik az Ön Parlamentje, ahol viták, elemzések, interjúk tekinthetők meg, a másik az Ön hangja, ahol a polgárok véleménye látható, a harmadik a Fiatal Európa, ami a fiatalok webtévéje, és a negyedik a Parlament élőben, ami az ülésről közvetít. A videotárban régebbi adások kereshetők. A felvételek egy része magyar felirattal nézhető, illetve az archív felvételek esetében egy rövid leírást is találhatunk azok tartalmáról.
Bővebben az Európai Parlament honlapján olvashatunk a TV-ről. Az Európai Bizottság hasonló kezdeményezése a már évek óta működő Europe by Satellit audovizuális szolgálat.

2008. szeptember 15., hétfő

Európai Vállalkozásfejlesztési Hálózat


2008. február 6-án megkezdte működését az Enterprise Europe Network, az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága által támogatott vállalkozásfejlesztési hálózat, amely a kis és középvállalkozások üzletfejlesztési törekvéseit szolgálja az Európai Unióban. A hálózat magyarországi koordinációját az Enterprise Europe Network az ITD Hungary-nél működő budapesti irodája végzi.

Emellett ajánljuk olvasóink figyelmébe az idén júliusban indult Vállakozási és Ipari Online Magazint, amely angolul, franciául és németül olvasható, visszamenőleg is. Nem csak online módon használható, hanem papírformátumban is megrendelhető, illetve RSS kérhető.

2008. szeptember 10., szerda

Marie Curie akció


A New Scientist nevű neves tudományos hetilap oldalán található az a cikk, amely méltatja az Európai Bizottság Marie Curie akcióját, amelynek az a célja, hogy egyéni kutatók részt vegyenek egy másik ország kutató csoportjában. Íme a Kémia világa című klip kedvcsinálónak.

2008. szeptember 2., kedd

EU forródrót


Mostantól a Magyar Köztáraság Külügyminisztériuma jóvoltából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újabb négy tagkönyvtárában használható az EU forródrót szolgáltatás. Vagyis az alább felsorolt könyvtárakban nyitvatartási időben 10 és 18 óra között díjtalanul lehet feltenni telefonon az Európai Unióval kapcsolatos gyakorlati kérdéseket, melyekre a vonal végéről szakemberek válaszolnak.

A telefon az EU vonalhoz, az EU Tájékoztató Szolgálathoz ad közvetlen kapcsolást. Telefonon bármilyen aktuális kérdésre válaszolnak, a témák változatosak: a munkavállalástól az oktatásig, az utazástól a biztosításokig sokféle kérdést érdemes feltenni.

A szolgáltatás már korábban elérhető volt a Központi Könyvtárban, a Lőrinci Nagykönyvtárban és a Grassalkovich úti könyvtárban. Nyártól kapcsolódott be az Ugocsa utcai könyvtár, a Dagály utcai könyvtár, a Szent László téri könyvtár és a Sétáló utcai könyvtár. Jó telefonálást azon kedves olvasóinknak, akiknek praktikus kérdéseik vannak az Európai Unió működésével, joganyagával, az Unió adta lehetőségekkel kapcsolatban.

Mint korábban arról hírt adtunk, a Központi Könyvtár és az utóbbi négy tagkönyvtár alkotja a Budapesti Uniós Információs Hálózatot.