2015. január 19., hétfő

Az UNIÓ 2014-es éve számokban



Az új esztendő elején frissen összegzett és összegyűjtött adatokat, érdekességeket találhat a 2014-es évről az Unió statisztikai weblapján.  Az EUROSTAT honlapja ingyenesen böngészhető, a táblázatok az Unió, és az egyes tagországok különböző területeken elért eredményeit mutatják, például: népesség, a közösségi politikák, a tagországok gazdasági vagy szolgáltatási mutatói , az  egyes közösségi projektek eredményei

EUROSTAT – Your key to European statistic
Eurostat,  az Európai Unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatala. Feladata biztosítsa a különböző szinten összegyűjtött statisztikai adatok nyílvánosságát, hogy ezek összehasonlításra alkalmas adatok legyenek. A hivatal nem gyűjt adatokat. Ezt elvégzik helyette a tagállamok statisztikai hatóságai. A begyűjtött adatokat azonban ellenőrzi, elemzi és egységesíti, illetve harmonizálja.
 Adatállománya ingyenesen hozzáférhető, nyomtatott kiadványai vagy elektronikus formában ingyenesen letölthetők, vagy nyomtatott formában EU-könyvesbolton keresztül olvashatók. Általában csak a nagyobb nyomtatott kiadványokért kell fizetni.
Az adatbázisa tematikus bontás szerinti böngészésre, egyszerű, és összetett keresésre alkalmas. A tartalma angol, francia és német nyelven érhető el. A kész adattáblák mellett lehetőség nyílik egyéni adattábla-szerkesztésre is. A táblázatokhoz rövid magyarázatok is tartoznak, amelyek segítik a mutatók hátterének, számítási módjának megértését. 

További információk:
EUROSTAT – Your key to European statistics

Európai Statisztikai Rendszer
Európai Statisztikai Rendszer (ESR) célja, hogy uniós szinten összehasonlítható statisztikai adatok álljanak az uniós polgárok és az EU-s tisztviselők rendelkezésre. Az ESR partnerségi együttműködésben áll az Eurostattal és a nemzeti statisztikai hivatalokkal, koordinálja munkáját a tagjelölt országokkal is, valamint európai szinten a Bizottság más szolgálataival, hivatalaival, az EKB-val és  nemzetközi szervezetekkel.

További információk:
The European Statistical System


További információk:
Magyarország – Központi Statisztikai Hivatal 
 KSH 

 




Nincsenek megjegyzések: