2016. szeptember 16., péntek

Kitekintő.... Törökország feléA földrajzi kelet és nyugat találkozási pontját jelentő több mint 70 millió lakosú Törökországban a keleti és nyugati kultúrák sajátos keveredése alakult ki. Az ország lakosságának nagy része muszlim vallású. Kemál Atatürk vezetésével 1923-ban kikiáltották a Török Köztársaságot, melynek hatására vezetésében hangsúlyozottan világi állam lett, azaz a muszlim vallást leválasztották az ország irányításáról. Az új állam óriási reformokkal indult: a muszlim törvénykezés helyett bevezették a polgári jogalkalmazást, egyenjogúságot kaptak a nők, áttértek az európai időszámításra és a latin abc-re. Törökországban a történelmi múlt megítélésével és a kisebbségekkel kapcsolatban ma is konfliktusok vannak. A turisták által kedvelt tengerparti ország a nemzetközi sajtóban manapság az alábbi fogalmakkal összekapcsolva jelenik meg:EU-csatlakozás
vízummentesség
együttműködés
menekültügy
menekülttáborok 
puccskísérlet 
tisztogatások
  

Az EU csatlakozás küszöbén

…”Törökország már az 1970-es évek óta igyekszik az európai integráció tagjává válni, azonban a mai napig nem kaptak egyértelmű ígéretet arra, hogy ez valóra válik.

Az ország fekvése miatt fontos kereskedelmi (hajózás, és csővezetékes) útvonalakat ellenőriz, illetve lehetőséget teremt újak kialakítására – ezzel hozzájárulhat Nyugat-Európa biztonságosabb kőolaj- és földgázellátásához. Törökország tagsága javítaná az EU keleti kapcsolatait és nemzetközi helyzetét is. Emellett a nagy tömegű olcsó munkaerő kiváló befektetési lehetőségeket teremt. Az ellenérvek közül a legtöbben az ország eltérő vallási-kulturális hátterét hangsúlyozzák.

Emellett az is sokat nyom a latban, hogy Törökország az elmúlt évek, évtizedek fejlődése ellenére még mindig elmaradott ország, azaz nagy terhet jelentene az uniós mezőgazdasági és területfejlesztési politika számára.

A görögök a Ciprushoz kapcsolódó feszültségek miatt ellenzik Törökország tagfelvételét…”

További információk Törökország és az EU témakörben:

Európai Unió honlapja - Törökország

Európai Unió honlapja - Tagjelölt ország
 

EU-Törökország nyilatkozat - Európai Unió TanácsaCikk összeállítások Törökországról:

EURONEWS 
KITEKINTŐ 
HÍRSTART 
BRUXINFO  
INDEX - PUCCS KÍSÉRLETNincsenek megjegyzések: