2017. augusztus 8., kedd

Az ÉSZT ELNÖKSÉG első hónapja



Július 1-től hat hónapon át Észtország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a balti állam az idén Máltától vette át, majd januárban Bulgáriának adja tovább ezt a tisztséget.

Málta után eredetileg az Egyesült Királyság következett volna az elnökségi posztra, az
https://www.eu2017.ee
unióból való kilépésre készülő ország azonban lemondott a soros uniós elnökségéről.

Az 1,3 milliós lakosú balti ország - amely egyébként egy igazi technológiai központ, a Skype "szülőhazája" - a soros elnökséget elsősorban a digitális közös piac népszerűsítésére szeretné felhasználni. 
Habár az ország kormányában kisebb koalíciós gondok vannak , de az észt miniszterelnök első köszöntő nyilatkozata szerint: mindhárom párt nagyon komolyan veszi a programját, az uniós soros elnökséget és érzik is az ezzel járó felelősséget, vagyis az elnökség  6 hónapját stabilan, és egységesen fogják végig vezetni. 
A helyzetre reagált Jean-Claude Juncker is, az Európai Bizottság elnöke, aki szintén nem  aggódik a híresztelések miatt. Júliusi tallinni felszólalásában kijelentette:  a kisebb országok által rendezett soros elnökségek általában sokkal sikeresebbek, mint a nagy tagállamok által rendezettek.
Ami a rendezvényeket illeti, a balti államnak szeptember 15-én kellene otthont adnia az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásának, illetve két héttel később egy digitális témákat érintő informális csúcstalálkozónak, amelyen Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is részt vehet.
Forrás: Napi.hu , Index.hu


Észtország féléves programjának prioritásai:
  •  a nyitott és innovatív gazdaság megteremtése,
  • a biztonság megerősítése,
  • az "adatok szabad áramlása" és a digitális fordulat,
  •  a "befogadó és fenntartható Európa"



 


 


 

 



 

Nincsenek megjegyzések: