2016. február 22., hétfő

A brüsszeli EU-csúcs és a brit uniós reformigényekÚj megállapodás-tervezet készült az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján Nagy-Britannia uniós reformigényeiről. 


Február 18-19-én Brüsszelben az uniós vezetők tanácskozást tartottak, melynek fő témája az esetleges brit kiválás, - Brexit – és a migrációs problémák voltak.


"Brexit": David Cameron, brit kormányfő választási kampányában azt ígérte, hogy legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak arról, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon-e.


A mostani brüsszeli találkozón a kormányfő azt ígérte, hogy kampányolni fog az országért, hogy bent maradjon az EU-ban, ha a csúcson a vezetők hajlandók tárgyalni a kéréseiről.
Egyebek között arról, hogy függesszék föl az Egyesült Királyságban letelepedők szociális juttatásait, illetve London dönthessen: akar-e szorosabb uniót.


Hosszú tárgyalások után elkészült az új megállapodás tervezet Nagy-Britannia uniós reformigényeiről, amely hamarosan az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői elé fog kerülni - közölte Joseph Muscat máltai miniszterelnök az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának zárónapján.


Forrás: HVG és EURONEWS hírek

A csúcstalálkozó hírei és magyarázatok:

Euronews - összefoglalók

BruxInfo hírei:


 Nincsenek megjegyzések: