2016. február 22., hétfő

Kis színes: Február 21-én az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeltükEzt a napot 1999-ben az ENSZ, az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította.
2000-ben ünnepelték először.
E világnapot annak emlékére tartjuk, hogy 1952-ben, az akkor még Pakisztánhoz tartozó, bengáli nyelvet beszélő Bangladesben az urdut nyilvánították hivatalos nyelvvé.Tiltakozásul a bangladesi diákok február 21-én az utcára vonultak, a rendőrség ötöt megölt közülük…

Magyar Nyelv Múzeuma
Hazánk 2004 –ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ezzel a magyar nyelv az unió egyik hivatalos nyelve lett. Az anyanyelv használata uniós állampolgári jog, a kulturális sokszínűség biztosítéka. Ez a jog különösen fontos, mivel a felmérések szerint az Unió polgárainak többsége kizárólag az anyanyelvét beszéli.

Európában egyedülálló intézményként Magyarországon, 2008. április 23-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalmon, a nyelvújító Kazinczy Ferenc lakóhelyén,  avatták fel a Magyar Nyelv Múzeumát, melynek állandó kiállítása anyanyelvünk fejlődését és szépségeit mutatja be korszerű látványelemek kíséretében.

Európai Unióhivatalos nyelvei
Európai Uniónyelveiről dióhéjban
Magyar Nyelv Múzeuma

Nincsenek megjegyzések: