2016. május 4., szerda

Ez a bizonyos május 9.!




 Európa-napi programok Magyarországon

Országszerte színes programokkal, nyereményekkel várja a családokat május 1. és 11. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

A magyarországi szervezetek ingyenes gyermek- és családi programokkal készülnek az ünnepre, a pikniken az Europe Direct irodák munkatársai személyes tájékoztatást adnak az érdeklődőknek az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról, vagy az Unió céljairól.

Európa-nap története dióhéjban:

1950. május 9-én Robert Schuman, francia külügyminiszter, tette meg javaslatát az a világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén-és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Francia-és Németországon kívül Belgium, Hollandia, Luxemburg és Olaszország válaszolt a felhívásra, és 1951 áprilisában aláírták az első Szén és Acélközösséget létrehozó Párizsi Szerződést, amit az európai integráció első lépcsőjeként szoktak emlegetni. 

Az unióban a kormányfők 1985-ben határozták el, hogy erről a napról minden évben „EURÓPA NAP”-ként emlékezünk meg, mely minden tagország állampolgárához szól. 
Az ünnepi nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. 
Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák pedig színes programokkal várják a látogatókat.  

Nincsenek megjegyzések: