2016. május 23., hétfő

Május 24. - Az európai nemzeti parkok napja


A világon, kormány által védett természeti területeket, először 1864-ben az Amerikai Egyesült Államokban alakítottak ki. 

Az Abraham Lincoln által aláírt törvény a kaliforniai Yosemite Valley-t és a Giant Sequoias-i Mariposa Grove- területeket vette állami tulajdonba és egyben védettség alá is, létrehozva ezzel az első kaliforniai védet parkot, a Yosemite-t

Az első valódi nemzeti parkot, amely létrehozatalának pillanatában már a nemzeti park nevet is megkapta, az 1872-ben nyilvánították védetté, s ez Yellowstone Nemzeti Park volt. 

Európában az első nemzeti parkká nyilvánított államilag védett területet, 1909. május 24-én hozták létre. Sőt ebben a döntésben egyszerre 9 területet nyilvánítottak nemzeti parkká Svédországban.

Az Europarc Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Naturparkok Szövetsége) amely 1973-ban alakult, együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős.


Az Europark által 1999-ben indított program alapján az első európai nemzeti parkok megalakulásának napját, - május 24 – minden évben az Európai Nemzeti Parkok Napjaként ünnepeljük. 

EU Környezetvédelmi szakpolitikája     

Nincsenek megjegyzések: