2016. június 20., hétfő

Anglia kilép az EU-ból?A britek csütörtökön (június 23.) szavaznak az uniós tagságról. 
Világszerte izgalmas beszédtéma Anglia felvetése, miszerint azt fontolgatja, hogy kilép az EU-ból. A hír joggal kavar nagy port, hisz világszerte sok millió embert érinthet Anglia döntése.

Anglia 1973 óta tagja az 1951-ben alakult Európai Uniónak és már többször felmerült, hogy kilép a közösségből. David Cameron jelenlegi brit miniszterelnök többször hangoztatta ellenérzését az elavult EU-s szabályozások ellen, amelyek szerinte hamarosan a közös gazdaság hanyatlásához vezetnek. Az országon belül is nagy a véleményeltérés az ügy megítélésében.

Az elemzők szerint a briteknek nem az ilyen-olyan EU-politikákkal volt/van elsősorban baja, hanem magának az Uniónak az „EU-ságával”. Azzal a ténnyel, hogy az ország eredeti szándéka szerint az előnyösebb kereskedelmi-gazdasági feltételekért vágott bele az EU tagságba egy olyan közösségben, ami időközben egyre több területen helyezte közös alapokra az együttműködést. És mindebből következően növekvő mértékben kezd tényleges politikai szervezetté válni az egész.


Mivel járna, ha Anglia kilépne az EU-ból?
A mi – magyar bevándorlók – szempontunkból nézve, új belépési és munkavállalási feltételekkel. Hiszen az EU biztosította szabad munkavállalási jogunk megszűnne. Hogy ezek pontosan hogyan valósulnának meg, még nincs vázolva. Ha így tekintjük, helyzetünk hasonlóvá válhat a jelenlegi EU-n kívüli országok polgáraiéhoz, vagyis vízumkötelesek, lennénk újra……

Mit jelent a "brexit"?
Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból, illetve az ezzel kapcsolatos vitára és népszavazásra utaló hastag, amelyet már a közbeszédben is használnak, bár inkább írásban. 

What is Brexit? - EUEXIT - Get out while we still can

Portálok a témáról:
HVG.HU Portál  - Nagy Britannia menüjében olvashat összegyűjtött híreket
KITEKINTŐ.HU  - Nagy –Britannia aloldalán talál időrendben híreket


További oldalak a témáról:
Brexit - Mindkét kampányoldal félrevezető számokat használGondola.hu 
EURACTIVE.COM - EU news and policy debates across languages
 
  

Nincsenek megjegyzések: