2016. december 1., csütörtök

Elfogadták a Víz Világtalálkozó záródokumentumát



Marlon Felippe, 2008

A záródokumentum elfogadásával lezárult a háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyen 117 országból 2200 küldött, állam- és kormányfők, miniszterek, a tudományos, az üzleti és a pénzügyi világ meghatározó szereplői vitatták meg a 21. század vízügyi kihívásaira adható megoldásokat. 

A találkozón 52 panelbeszélgetés, 16 kísérő program, 8 civil-, 7 tudástechnológiai- 5 női- és 8 ifjúsági fórum keretében vitatták meg a kihívásokra adható válaszokat. 
Elkészült a záródokumentum is, ebben olyan cselekvési tervet fogalmaztak meg, amelynek megvalósítása összhangban van az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival és szorgalmazza a különböző szektorok összefogását. 
A világtalálkozó keretében ülésezett az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke által létrehozott Vízügyi Elnöki Testület is, amely tizenkét állam- és kormányfőből áll, és amelyben Magyarországot Áder János képviseli.

Vízügyi Politika – Európai Bizottság(en)  

European Enviroment Agency –water



Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) támogatja a jelenlegi és jövőbeli uniós vízpolitikák végrehajtását és értékelését. Hozzájárul az európai vizek megőrzését, ellenállóképességét és helyreállítását célzó szakpolitikákhoz szükséges átfogó tudásalap kiépítéséhez. Az EEA széles körű tájékoztatást nyújt a vízzel kapcsoltban, amely jelentések, adatok, mutatók és értékelések formájában a Vízügyi Adatbankon keresztül érhető el. 

Az európai víz-információs rendszer (WISE) az Európai Bizottság (Környezetvédelmi Főigazgatóság, Közös Kutatóközpont és Eurostat) és az EEA közötti partneri együttműködés eredménye. A WISE a legátfogóbb, több intézményt is felölelő vízügyi tudástár kapuja. A WISE fontos részét képező Vízügyi Adatbanken tartalmazza az uniós intézmények által gyűjtött, a különböző érintetteknek szóló adatokat és információkat. A WISE-megjelenítők és interaktív térképek segítségével információk széles skálája érhető el és jeleníthető meg térbeli összefüggéseiben. 

Európai Víz –Információs Rendszer







Nincsenek megjegyzések: