2018. január 5., péntek

Az EU Tanácsának elnöksége: a bolgár elnökség



A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.
Az elnöki tisztet betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással.  Az elnökségi triók rendszerét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2009-ben.


A jelenlegi triót Észtország, Bulgária és Ausztria elnöksége alkotja.

..."A január elsején kezdődő bolgár EU elnökség az első igazi balkáni elnökség az EU Tanácsa 60 éves történetében. Bulgária számára igazi kihívást jelent ez a fél éves időszak, hiszen olyan témák felett kell koordináló szerepet betöltenie, mint a viharos Brexit tárgyalások, a megosztó menekült- és migránsválság, és a 2020 utáni új EU költségvetés előkészítése. Szófia már korábban bejelentette programját és annak a prioritásait: az ország elsősorban a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, illetve a digitalizációra, a versenyképesség fokozására kíván majd összpontosítani...."

Teljes cikk: privatbankar.hu

A témához kapcsolódó honlapok:



Hírek az induló elnökségről:
Egy maffiaállam vette át az Európai Unióelnökségét?

 

Nincsenek megjegyzések: