2018. február 16., péntek

2018 : A kulturális örökség európai éve


„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” 
 : ezzel a szlogennel hirdette meg 2018-as évre a Bizottság az Unió központi kutultrális programját.
Ebben az évben számos olyan kezdeményezésre és eseményre kerül sor Európa-szerte, amelyek révén a polgárok jobban megismerhetik és magukénak érezhetik kulturális örökségüket.


"...Kulturális örökség többféle formában létezhet:

  • Megfogható javak: épületek, emlékművek, ruhák, műalkotások, könyvek, gépek, történelmi városok, régészeti lelőhelyek stb.
  • Nem megfogható javak: munkamódszerek, ábrázolásmódok, kifejezések, tudás, készségek, és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak és kulturális terek. Ide tartoznak a nyelvi és szóbeli hagyományok, a művészi kifejezésmódok, a társadalmi gyakorlatok és a hagyományos szakmák is.
  • Természetes jelenségek: tájképek, flóra és fauna.
  • Digitális művek: digitális formátumban készült források (digitális műalkotások, animáció stb.) vagy megőrzés céljából digitalizált tartalmak (szövegek, képek, filmek, hangfelvételek stb.)..."
Forrás:  A Kulturális Örökség Európai Éve

forrás: http://szellemikulturalisorokseg.hu/
A programra az EU-országok mindegyike tagállami koordinátort nevezett ki, akinek feladata az európai év lebonyolítása, és a helyi, regionális és országos szintű rendezvények és projektek koordinálása.
A központi uniós intézmények is elkötelezték magukat amellett, hogy a kulturális örökség európai éve sikeres legyen.
A Kreatív Európa program keretében együttműködési projektek támogatására irányuló pályázati felhívás jelent meg. 
Az "will be available under Erasmus+", az Európa a polgárokért, a Horizont 2020, és más uniós programok további finanszírozási lehetőségeket biztosítanak.
Annak érdekében, hogy a kulturális örökség európai éve 2018 után is éreztesse hatásait, a Bizottság az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val és más partnerekkel karöltve tíz hosszú távú projektet is elindít.

További oldalak a témáról: 

Kulturális Örökség Európai Éve 

Facebook

Unió által indított tíz hosszú távú projekt

Európai év magyarországi programjai 

Pályázatok az Európai évhez kapcsolódóan 

Az Európai évhez kapcsolódó pályázatok uniós honlapja


Kiadványok a könyvtárban
A Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárban a témához kapcsolódó kiadványokra a honlapon keresztül elérhető "KATALÓGUS" menüben lehet rákeresni.

"Kulturális örökség" kulcsszóra megjelenő találatok között cikkek, tanulmányok és kölcsönözhető könyvek jelennek meg, melyeket helyben  a könyvtárban, vagy beiratkozott olvasóként kikölcsönözve tudnak tanulmányozni.

 


 

Nincsenek megjegyzések: