2018. március 21., szerda

Europass: az Unió egységes szakmai nyomtatványaAz Európai Parlament március 15-én, az Europass felülvizsgálatáról szavazott.

Az átalakításokat szorgalmazó vizsgálat célja, hogy a digitális verzió átalakításával még több ember számára tegyék hozzáférhetővé ezt a dokumentum csomagot.  Bár  - 2005 -  indulása óta több mint 100 millió ember vette igénybe, mégis szükség van az átalakítására, mivel egyrészt túl bonyolult a használata, másrészt, hogy a dokumentumot a fogyatékossággal élők számára is hozzáférhetővé tegyék. 

Emellett az eddig elérhető dokumentumtípusok (önéletrajz, nyelvi útlevél, mobilitási igazolvány, oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítő) mellett további elemeket is szeretnének bevezetni a csomagba. Ilyen az e-portfólió és az úgynevezett digitális készségintelligencia adatbázis. Az e-portfólió célja, hogy egy helyen gyűjtse össze a munkavállaló összes fontos dokumentumát. A digitális készségintelligencia adatrendszer pedig a az Unióban lévő különböző készségek és képesítések közötti eligazodást segítené.
Nemzeti Europass Központ: http://europass.hu/


Mi az Europass?: Az Europass egy standardizált formanyomtatvány-csomag, amellyel különböző szakmai dokumentumok, például önéletrajzok készíthetők. Az egységesített önéletrajzok átláthatóbbak, így megkönnyítik az Unióban a munkaadók számára a külföldről érkező jelentkezők összehasonlítását. Mire jó az Europass?: egyrészt segíti a végzettségek elismertetését, ha a pályázó más országban tanult, mint ahol dolgozni vagy tanulni szeretne, másrészt megkönnyítik a munka- és tanulmányi felvételizés/felvételiztetés folyamatát azáltal, hogy a pályázó egy tartalmas és átlátható pályázati anyagot adhat be.


Nemzeti Europass Központ

 

FSZEK könyvajánlója:

Az Europass jelentősége és használata, külföldi munkavállalás és képzés az EU-ban (EURES+PLOTeuS) : a pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése : 4. modul : tréneri kézikönyv : / szerző: Csuja Zsuzsa ; [Budapest] : 
Foglalkoztatási és Szoc. Hiv., 2009
 
Forrás:
Az Europass mindenki számára megnyitja az uniós munkaerőpiacot

Nincsenek megjegyzések: