2018. április 5., csütörtök

Navy blue passport: a régi-új brit útlevél



Márciusi bejegyzésünkben az EUROPASS átalakításáról tájékoztattunk. 
A „sorozatot” folytatva, most a britek 2019-ben bevezetésre kerülő útleveléről szeretnénk néhány érdekességet megosztani. 

https://commons.wikimedia.org/
A brit belügyminisztérium 2017 karácsonya körül jelentette be, hogy 2019 őszétől új brit útlevelet vezet be a jelenlegi helyett. A tárca azonban komoly felzúdulást keltett azzal a bejelentésével hogy ezeket az útleveleket egy francia-holland vállalattal tervezi legyártatni Franciaországban. 



A szigetországban 1988 óta vannak érvényben a jelenlegi bordó színű útlevelek, melyek az akkori Európai Gazdasági Közösség iránymutatása alapján kerültek bevezetésre. Ennek bevezetése tulajdonképpen soha nem volt kötelező, csak ajánlásként fogalmazódott meg.  A  színharmonizálás, hogy bordó színű legyen,  a közösségen belüli utazás és az úti-okmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett volt ajánlott.
Mivel London nem lépett be a schengeni övezetbe, és Nagy-Britanniában személyi igazolvány sem létezik, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok  elsődleges úti-okmánya az EU-n belüli utazásokhoz. 

 Azt gondolnánk, hogy néhány száz évvel ezelőtt amikor a határokat nem tartották ilyen szigorú  ellenőrizés alatt, nem is voltak útlevelek. Ám az útlevél egy meglepően ősi találmány, már a Bibliában is említik.   A legrégebbi brit útlevelet I. Károly király írta alá 1641-ben, amely csak három évig volt érvényes, amíg  Cromwell át nem vette a hatalmat az országban. Cromwell az összes addigi útlevelet érvénytelenítette, újakat pedig csak azoknak adott, akik felesküdtek a kormányára. További érdekesség a brit útlevelek történetében, hogy volt nyolcvan év, amikor ezeket az okmányokat franciául állították ki. 1772 és 1858 között a francia számított a diplomácia nyelvének, így történhetett az a furcsaság, hogy akiket Napóleon ellen küldtek harcolni, azoknak is francia nyelvű útlevelük volt.

Az angol sajtóban talált érdekesség a brit útlevelek történetiségéről:
The national identity: A timeline showing the history of the UK passport
THE first passport-type papers appeared in 1414 with a "safe conduct" document referred to in an Act of Parliament in Henry V's reign.
1540: Travel papers are called passports for the first time.
1641: Oldest surviving British passport was issued.
1794: The Home Office takes control of issuing them in a role it still has today.
1835: Row breaks out over "degrading" demands for British passports to include physical descriptions.
1858: Passports are written in English for the first time. They had been in French, the official language of diplomacy.
1915: Passport books similar to those we use today were first issued.
1920: Our iconic blue book created.
1972: Watermarks were introduced.
1975: Laminated photos were added to help prevent pictures being switched.
1988: Blue book ordered to be abolished after the EU demands Britain use European Common Format Passport.
1993: The blue passport was ditched.
2002: Famous last-minute London Passport Office leaves Petty France, Westminster, for Victoria.

Nincsenek megjegyzések: