2008. február 1., péntek

Hozzáférés az EU hivatalos dokumentumaihoz


Közismert, hogy interneten keresztül bárki ingyen hozzáférhet az Európai Unió joganyagához. Mindemellett az EU intézményei által közzétett dokumentumok nagy része szintén elérhető közvetlenül.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa dokumentumtárának van magyar, viszont a Régiók Bizottsága dokumentumtárának csak angol, francia, német, holland, svéd, dán, finn, spanyol, portugál és olasz, és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság dokumentumtárának mindössze angol és francia keresőfelülete van.

Bizonyos dokumentumok azonban a nyilvánosság számára közvetlenül nem hozzáférhetők, ezeket csak kérésre bocsátják az érdeklődők rendelkezésére. A hozzáférés e módja ingyenes és a kérelemhez nem szükséges indoklást fűzni. Kérelmét postai úton , faxon vagy e-mailben is továbbíthatja. Az Európai Unió bármelyik hivatalos nyelvén megírt kérelmet a keresett dokumentumot őrző intézményhez kell címezni. A címzett köteles a kérelem beérkezésétől számított legfeljebb 15 munkanapon belül választ adni a megkeresésre.

Itt található a hozzáférési útmutató.

A Firenzében lévő Európai Unió Levéltára (a képen látható épület) csekély kivétellel minden 30 évnél régebbi dokumentumhoz közvetlen hozzáférést biztosít a nyilvánosság számára.Nincsenek megjegyzések: