2017. január 17., kedd

Egy dániai és egy ciprusi város kapta 2017-ben az európai kulturális fővárosa címetAz Európai Bizottság közleménye szerint a dániai Aarhus és a ciprusi Páfosz lesz 2017-ben Európa két kulturális fővárosa.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már az is, hogy három település osztozott rajta.

A közép-dániai Aarhusban hivatalosan január 21-én – látványos ünnepség keretében – nyitják meg a rendezvénysorozatot, amelynek központi témája az „újragondolás”.
A Ciprus nyugati részén található Páfoszban néhány nappal később kezdődnek a kulturális programok. A nyitóünnepséget január 28-án tartják A program legfőbb motívuma a „kontinensek összekapcsolása, a kultúrák közelítése” lesz. Ehhez a város felhasználja a multikulturalizmus terén szerzett tapasztalatait, valamint azt, hogy közel van a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához.

Az „Aarhus 2017” központi témája az „újragondolás”. A dán város bemutatja, hogyan segíthet a művészet, a kultúra és a kreatív ágazat alapvető társadalmi, városi, kulturális és gazdasági viselkedési mintáink újragondolásában… Programjai között szerepel a „Kreativitás Világfóruma” és a nemzetközi gyermekirodalmi fesztivál.
Aarhus - www.visitaarhus.com

Az „Aarhus 2017” kulturális program ünnepi rendezvényeinek középpontjában a gyermekek állnak. A közép-dániai régióból több száz gyermek gyűlik majd össze Aarhusban, hogy „A kívánságok földje” című eseménysorozat alkalmával elképzelést alkossanak a jövőről. A megnyitó ünnepség napján, amint leszáll az est, látványos műsor és az égen megjelenő viking szellemek és istenek jelzik majd a város számára, hogy egy évre megkapta a Európa kulturális fővárosa címet.

„Kontinensek összekapcsolása, kultúrák közelítése”, lesz a „Páfosz 2017” keretében szervezett több száz esemény fő motívuma. 

A „Páfosz 2017” nyitóünnepségét az év kulturális programjának egyik témája, a „Mítosz és vallás” ihlette. Ismét életre kel Pygmalion és Galatea mítosza, és Páfosz történelmének más eseményei is felelevenednek az egyedülálló zenés és táncos látványosság alkalmával. Az első hétvégén, január 28-án és 29-én a nézők számos szabadtéri bemutatót és művészi előadást élvezhetnek a város különböző pontjain.

Forrás: Európai Bizottság - Sajtóközleménye

Aarhus 2017 – Európa Kulturális Fővárosa

Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa


További cikkek a témában:


Európa kulturális fővárosai:
Az EU minden évben pályázat útján kiválaszt két várost Európa kulturális fővárosának
Ez a cím lehetőséget biztosít ezeknek a városoknak arra, hogy:
  • bemutassák, milyen történelmi és kulturális értékekkel, sajátosságokkal gazdagítják a közös európai örökséget,
  • elmélyítsék a kulturális együttműködést hazai és külföldi szervezetekkel, és még jobban felpezsdítsék a helyi művészeti életet.
Az eddigi tapasztalatok alapján bizonyossággal kijelenthető, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím a kiválasztott települések számára társadalmi és kulturális szempontból egyaránt hosszú távú előnyökkel jár.


További oldalak:
 

Nincsenek megjegyzések: